Wat heb je liever, gelijk of vrede?

Ik werd vroeger pissig als iemand me zei ‘je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden’. Dat zinnetje was beslist stom. Ik zag zoveel suffe, domme fouten in mezelf en ik hield echt en oprecht en met heel mijn hart van anderen.

Mijn therapeut zei lang geleden al, wapperend met haar handen boven haar hoofd, ‘jouw dromen en verwachtingen zitten hier. Veel te hoog, ze moeten realistisch en concreet worden, anders word je steeds weer teleurgesteld’. En – o – wat kreeg ze gelijk.

Teleurgesteld werd ik
In mezelf, in anderen. Ik snapte mezelf niet. Ik snapte anderen niet, ze deden niet wat ik wou, ze voldeden niet aan mijn verwachtingen. Zij, zij moesten toch immers wel zoveel beter zijn  dan ik? Ik kon me niet voorstellen dat deze bijzondere, prachtige, wijzere mensen, net zo onvolmaakt  waren als ik.

Ze zeggen dat een mens gemiddeld maar liefst 120.000 gedachten per dag heeft. Het schijnt dat de meeste zelfs niet effectief of negatief zijn.

Stel dat we onszelf accepteren en lief hebben, precies zoals we zijn. Zou het dan niet makkelijker worden om op diezelfde manier van een ander te houden? Zonder belachelijke verwachtingen, waar niemand aan kan voldoen?

Niet alle nare opmerkingen uitpluizen. In plaats daarvan het eens zijn dat we het niet eens zijn. In de meeste gevallen staat “je gelijk halen” voor verspilling van tijd en energie.

Laten we niet met stenen gooien of ze stapelen tot muren hoger dan de bomen

Maar laten we liever bruggen bouwen om steeds weer over en bij elkaar te komen

Weet: iedereen heeft maar één belang en dat is zijn eigen belang
Maar het is in mijn eigen belang om aardig te zijn voor anderen en te zorgen voor de mensen om mij heen, want ik ben niet graag alleen.

Hou van jezelf!
Maar het grootste belang heb ik bij houden van mezelf, met alles erop en eraan. Ook met dat deel dat ik liever weleens verstop. Zodat ik van anderen kan houden, precies zoals ze zijn. Er bestaan geen prinsen op het witte paard.

Zullen we het er eens over hebben waarom ik denk dat van jezelf houden leidt naar werkgeluk EN vrede?

Vul hieronder je email adres in, voor een gratis werkgelukgesprek.
Of lees de nieuwsbrief van mijn vriendin Eva: Je wapenen tegen de wereld #met een glimlach


  Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

  Om jezelf beter te leren kennen, kijk een naar deze vier vragen.

  Voor meer van mijn gedachtenkonkels, lees ook:
  Hoe levert “luisteren” tijd op?
  Probeer jij ook een droomvrouw te zijn? Do I stay or do I go

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden