Wat heb je liever: gelijk of vrede?
Hoe vaak wil jij gelijk krijgen? En wat heeft het je tot nu toe echt opgeleverd?
Vroeger kon ik boos worden als iemand tegen me zei: “Je moet moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden”. Wat een cliché, dacht ik dan. Ik vond het onzin. Want ik hield wel degelijk van anderen. Met heel mijn hart zelfs. Maar tegelijkertijd maakte ik fouten, voelde ik me soms onzeker, suf en dom. Hoezo moest ik eerst van mezelf houden? Wat had dat ermee te maken?
Mijn therapeut zei lang geleden iets wat me is bijgebleven. Ze maakte een groot gebaar met haar handen en zei: “Jouw dromen en verwachtingen zitten hier – veel te hoog. Je zult ze realistischer en concreter moeten maken, anders blijf je steeds teleurgesteld raken.”
Ik wuifde het weg. Want dromen mochten toch groot zijn? Verwachtingen mocht je toch hebben? Maar, eerlijk is eerlijk, ze kreeg gelijk.
Teleurstelling
Teleurgesteld werd ik. In mezelf. In anderen.
Hoe meer ik verwachtte, hoe harder het voelde als die verwachtingen niet werden waargemaakt. Het deed pijn. Ik begreep mezelf niet altijd. En anderen? Die begreep ik vaak al helemaal niet. Waarom voldeden ze niet aan mijn hoop? Waarom deden ze niet wat ik dacht dat ze “moesten” doen?
Het duurde lang voordat ik doorhad dat ik hen – vaak onbewust – verantwoordelijk hield voor mijn geluk. Maar hoe konden zij perfect zijn, als ik dat zelf ook niet was?
Wist je dat we gemiddeld zo’n 120.000 gedachten per dag hebben? Het merendeel daarvan is negatief of nutteloos. Geen wonder dat ik steeds opnieuw tegen die muur van teleurstelling aanliep. Mijn gedachten zaten vol verwachtingen. Te hoog, te onrealistisch. Voor mezelf én voor anderen.
Accepteren in plaats van verwachten
Maar stel je eens voor: wat als we onszelf accepteren en liefhebben, precies zoals we zijn? Met al onze gebreken en onvolkomenheden?
Zou het dan niet makkelijker worden om ook anderen te accepteren – zonder die belachelijke verwachtingen waar niemand ooit aan kan voldoen?
Ik begon kleine dingen los te laten. Niet elke opmerking of situatie hoefde ik te analyseren of uit te pluizen. Niet alles hoefde perfect te zijn. Want eerlijk? Gelijk halen kost vaak meer energie dan het oplevert. Het is verspilling van tijd, van emotie.
Toen ik dat eenmaal leerde, gebeurde er iets moois. Ik merkte dat het makkelijker werd om van mezelf én van anderen te houden. Gewoon, zoals we zijn. Niet perfect, niet foutloos. Gewoon menselijk.
Iedereen handelt vanuit zijn eigen belang
Als we eerlijk zijn, hebben de meeste mensen maar één belang: hun eigen belang. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat hoeft het niet te zijn.
Voor mij betekent mijn eigen belang aardig zijn voor anderen, zorgen voor de mensen om me heen. Want ik wil niet graag alleen zijn. Maar wat ik vooral heb geleerd, is dat mijn grootste belang ligt in het houden van mezelf. En dat betekent óók het accepteren van de kanten die ik liever zou verstoppen.
Het is niet altijd makkelijk. Maar pas als ik mezelf accepteer, kan ik ook anderen accepteren zoals ze zijn. Zonder sprookjes of verwachtingen. Want nee, er bestaan geen prinsen op witte paarden. En weet je? Dat hoeft ook niet.
Van zelfliefde naar werkgeluk en vrede
Hoe beter ik mezelf accepteer, hoe makkelijker het leven wordt. Zowel in mijn relaties als in mijn werk. Ik hoef niet meer te streven naar het onhaalbare, maar kan genieten van wat er wél is.
Zelfliefde is voor mij de sleutel. Het is de weg naar rust, geluk en zelfs vrede. Want hoe meer je jezelf accepteert, hoe minder je strijdt – met jezelf én met anderen.
Dus ik vraag je nogmaals: wat heb jij liever? Gelijk, of vrede?
Vul hieronder je e-mailadres in voor een gratis werkgelukgesprek, als je het er eens over wilt hebben.
Of lees de nieuwsbrief van mijn vriendin Eva: Je wapenen tegen de wereld #met een glimlach
Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl
Om jezelf beter te leren kennen, kijk een naar deze vier vragen.
Voor meer van mijn gedachtenkonkels, lees ook:
Hoe levert “luisteren” tijd op?
Probeer jij ook een droomvrouw te zijn? Do I stay or do I go

Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?
