Ze straalt met een bos grijze krullen, ziet er jaren jonger uit, dan voor de operaties. Twee nieuwe heupen. Daarna revalideren. Daarvoor veel pijn. En nu gelukkig. Voor haar een wonder, ze loopt en danst weer.

Twee nieuwe heupen met een herstel periode van twee jaar, is net zo moeilijk accepteren, als twee jaar herstel voor een een burn-out.

Accepteren dat er allerlei redenen zijn, waardoor we ons werk minder goed of helemaal niet meer kunnen doen. Ruimte om te helen, te rouwen, te groeien of te accepteren dat is, wat is.

Dat is zowel voor de werkgever moeilijk, als voor degene die midden in zo een proces zit.

Zou het niet enorm helpen, om op dat punt, empathisch te zijn, er voor de ander zijn? Anders communiceren. Onze persoonlijke besognes, niet verwarren met die van de ander?

Er klinkt over en weer, zoveel onbegrip door in de communicatie.

Op dat snijpunt tussen begrip en onbegrip voor elkaar, daar, daar moeten we nieuwe wegen vinden, ruimte geven. Ruimte, om te ontdekken wat werkt.

Kan een werkgever medewerkers dwingen om naast een doe-vakantie, een contemplatie-vakantie te doen? Eentje waar we bewust kijken naar waar we staan en waar we naartoe willen?

Kunnen we een burn-out als iets positiefs zien?
Een reis naar binnen, naar onszelf en daar herboren uitkomen? Met nieuwe ogen de wereld zien? Vergelijkbaar met een ruzie, een strijd tussen twee partijen, maar dan een strijd diep in jezelf. Iets wat om aandacht en verandering vraagt.

Is het niet zo dat op dat kantelpunt, daar waar frictie is, er van alles gebeurd, waar we enorm veel van leren? Niet wegkijken, maar kijken naar wat nu echt aan de hand is?

Vaak is het een mix
Een interne of externe botsing. Het negeren of niet opmerken van fysieke en mentale signalen. Te lang, jezelf en anderen niet kunnen of willen horen. Denken dat het hoort bij de nieuwe fase waarin je zit en dat het wel goed komt. Doorgaan met wat je altijd al deed. Of nog een schepje erbovenop.

Tijd heelt veel, maar niet alles. Soms dwingt je lijf je om pas op de plaats te maken. Soms zijn het anderen, die voor jou die keuze maken.

Hoe gaan we daarmee om? Hoe kunnen we van elkaar leren? En vooral, hoe luisteren we goed naar onszelf en naar anderen?

Het daar eens over hebben? Vul dan hieronder je email adres in, voor een gratis werkgelukgesprek.


    Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

    Tekst: Kunnen we een burn-out als iets positiefs zien? Een reis naar binnen, naar onszelf en daar herboren uitkomen? Met nieuwe ogen de wereld zien?

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden