Wat ben je liever authentiek of aardig?

Mijn vriend bouwde op zondag een dam samen met een collega-boer. Het was een prachtige zonnige dag. Dat ik hem aan het einde van de dag vroeg wat hij liever deed, een dam bouwen of een stukje fietsen met mij? Zei hij, een dam bouwen.

Dat ik dit aan een collega ambtenaar vertelde, reageerde hij met, bij mij zit er net nog een dun laagje beschaving. Als mijn vrouw dat zou vragen, zou ik haar niet vertellen dat ik liever naar mijn klus schuurtje ga, om iets te maken. Maar dat is wat ik eigenlijk liever doe.

We laten gewenst gedrag zien en verwachten dat anderen het ook doen. We zijn teleurgesteld als ze dat niet doen.

Hoe leren we op een eerlijke manier toch te zeggen wat we echt denken, zonder er doekjes om te winden?

We denken heel vaak mensen een plezier te doen met iets. En gaan daarmee door, omdat mensen zo dankbaar zijn als we dat doen. Zo at mijn schoonvader jaren lang een heel specifiek Israëlisch gerecht dat uren moest sudderen. Hij had zijn vrouw, de eerste keer dat ze dat maakte enorm geprezen over haar heerlijke eten. Zijn leven lang kreeg hij het bij iedere feestelijke gelegenheid dat vreselijke gerecht voorgeschoteld. En hij beleef het niet lekker vinden.

Tja en hoe los je dat dan op?
Er zijn talloze trainingen te volgen, zoals

  • Assertief leren communiceren
  • Motiverende gespreksvoering
  • Geweldloos communiceren
  • Effectief Communiceren
  • Doelgericht Communiceren en Beïnvloeden

En toch blijft het moeilijk. Hoe vertel je op een liefdevolle manier dat je iets toch anders wilt of ziet dan je weet dat de ander graag heeft?

Wellicht had een kleine nuancering al geholpen

Mijn vriend had kunnen zeggen: Ik bouw heel graag aan een dam, maar als die klaar is vind ik het fijn om wat met jou te doen.

Mijn schoonvader had kunnen zeggen: Je hebt heerlijk gekookt, maar ik vind zelf dat lang gesudderde eten niet zo lekker. Echt fijn dat je er zoveel aandacht aan hebt besteed en zo je best voor me hebt gedaan.

Of had ik anders moeten luisteren? De toon waarop mijn vriend zijn antwoord gaf was vriendelijk, dat maakte het minder zwaar. Maar omdat ik al twijfelde aan zijn liefde en daar zorgelijke gedachtes over toeliet. Reageerde ik vanuit een tekort. Ik vatte het negatief en persoonlijk op. Al hoorde ik wel dat hij eerlijk tegen me was en geen kwade bedoelingen had.

Stel dat ik had gehandeld vanuit overvloed, met het besef dat er genoeg liefde, genoeg tijd voor alles en iedereen is. Zou ik die vraag dan hebben gesteld? Of er anders op hebben gereageerd? Wat heb jij nodig om authentiek EN aardig te zijn? Het daar eens over hebben?

Vul dan hieronder je email adres in, voor een gratis werkgelukgesprek.


    Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

    PS de dam bouwde mijn vriend al weer een jaar geleden. Hij is nog steeds een vriend, maar niet meer mijn lover.

    Wees duidelijk. Wees authentiek. Heb grenzen. Controleer je visie. Doe wat belangrijk is voor jou. En weet wat je belangrijk vindt.

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden