Lilian interviewt mij en mijn collega Wouter en schrijft dit erover:

Wouter miste flow in zijn werk. Evelien hielp hem daarbij.

Last van hoge werkdruk, nieuw team of (denk je aan) nieuw werk? Of ben je nieuwsgierig? Plan een werkgelukgesprek in.

Wouter en Evelien samen in gesprek

Onderwerp: Werkgeluk 
“Ik gun iedereen iemand die je aanmoedigt, of liefdevolle respons geeft.” Evelien is werkgelukdeskundige. Wouter, assistent projectmanager, ging met Evelien in gesprek. Het zorgde voor meer flow in zijn werk én in zijn leven daarnaast.

Wouter: “Gedwongen thuiswerken vanwege corona en geen leuke dingen kunnen. Redenen waarom ik een tijdje niet helemaal lekker in mijn werk zat. Ook liepen bepaalde samenwerkingen niet soepel. Als je elkaar niet in ’t echt ziet, heeft spanning meer potentie om te groeien. Dat gebeurde. Ik kon die spanning niet kwijt, want: ik zat thuis.”

Met één druk op de knop
Wouter kwam in contact met iemand van het programma Vitaal aan het werk. “Die vertelde over de groep werkgelukdeskundigen. Op Tamtam vond ik het werkgelukgesprek met Evelien. Zonder lang nadenken drukte ik op de knop ‘deelnemen’. De afspraak voor het gesprek was gemaakt.”

Snel tot de kern
Evelien gaat via een vast patroon te werk. Ze laat je een aantal slides zien en vraagt: ‘welk woord pak je hier uit?’ Die onthoudt ze. Daarna stelt ze nog een aantal vragen. “Op antwoorden die emoties oproepen vraagt ze door.” zegt Wouter: “Zo drongen we snel door tot de kern.”

Een luxe
Wouter vervolgt: “Het is fijn als er iemand naar je luistert die geen belang heeft bij jouw probleem en echt wil helpen. Waarbij je makkelijk dingen kwijt kunt. Een luxe om in je werk zo iemand te hebben. Ik voelde me direct geholpen en gevalideerd. Daarmee bedoel ik dat de uitdagingen die ik voelde door Evelien werden erkend en dat zij aangaf dat het logisch was dat ik hiermee worstelde. Ik zocht veel dingen in eerste instantie bij mezelf, maar vaak is dat slechts een deel van het probleem. Het ligt soms ook deels bij een ander. Daar hebben we het over gehad en over hoe je hierover in gesprek kunt gaan.”

Je kunt het zelf
Evelien: “Het zijn praktische vragen. Je vindt ze op de werkgelukkaart op Tamtam. Je kunt in je uppie de ‘check-in’ doen door de vragen aan jezelf te stellen. Wouter miste flow in zijn werk. Ik kan hem niet aan flow helpen, dat kan ie alleen zelf. Ik deel tips, ook van anderen met wie ik gesprekken voer, over hoe zij het aangepakt hebben. Het mooiste is dat iemand zelf met de oplossing komt.”

Zacht duwtje in de rug
Wouter: “Na het gesprek met Evelien weet ik hoe bepaalde gesprekken met samenwerkingspartners aan te pakken. Soms heeft iemand helemaal niet door wat een situatie met jóu doet. Soms liggen dingen aan het systeem. Door zaken te benoemen en het gevoel bij jezelf te houden ontstaat er een respectvolle situatie. En is de spanning van het moment er af. Zo’n gesprek gaat me nog niet soepel af, maar oefening baart kunst. En ik ben privé pleziermomenten gaan inbouwen. Ik ben weer gaan sporten. Het gesprek met Evelien was daar ook een zacht duwtje in de rug voor.”

Fouten maken mag, staat in de gedragscode
Evelien tot slot: “In de gedragscode staat dat fouten maken mag. Praat erover en maak het niet te groot. Werkgeluk is mijn roeping, ik wil dat we met z’n allen aardiger met elkaar omgaan. Geef elke dag een welgemeend compliment, als we dat vaker doen komt de verbinding op gang. Denk ‘s avonds nog eens na of er waardering naar jou toe werd geuit die dag. In woord of gebaar. “

Top 6 redenen waarom collega’s een werkgelukgesprek bij Evelien aanvragen:

 1. Uit nieuwsgierigheid
 2. Voorbereiding op functioneringsgesprek
 3. Nieuw team en geen verbinding voelen
 4. Te hoge werkdruk ervaren
 5. Ik vind mijn werk minder leuk, maar kan niet helemaal de vinger erop leggen waar het door komt.
 6. Ik twijfel of ik een andere functie wil, moet ik loopbaanbegeleiding aanvragen?

Lijkt het je wat om eens over jouw werkgeluk te praten? Doe dan eens gek en vul hieronder je email adres in, voor een gratis werkgelukgesprek.


  Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden