Twaalf jaar oud: Ik sta je op het toneel, het decor komt naar beneden. Daar had ik hard aan gewerkt. Ik blokkeer, kan geen woord meer zeggen. In mijn rol als boze koning was het prima dat ik er stuurs en boos bijzat.

Veertien jaar oud: Ik sta opnieuw op het toneel. Ben deel van een tweeling die alles herhaalt wat haar zusje zegt. Mijn klasgenoten vroegen later wat was nou jouw rol in dat stuk?”. Ze hadden me niet gehoord.

Kun je wat harder praten
Ik kreeg het bij herhaling terug. Je piept, je kraakt, je bent niet te verstaan.

Het besef groeide. ik kan niet spreken in het openbaar. Ik nam spraaklessen, die me leerde mijn stem beter te gebruiken. Wat ik vervolgens op het moment suprême, niet deed.

Ik was me er continue bewust van: Ik ben niet te verstaan voor groepen. ik deed van alles maar vond geen oplossing. Het stopte me zelfs van carrière durven maken.

Totdat
Dat ene gesprekje na een workshop (ik had me als secretaresses tussen de projectleiders gefrommeld).

Mijn collega complimenteert me met mijn grappige inbreng. We praten verder en op een gegeven moment vraagt ze zich af waarom ze me nog niet eerder bij een workshop zag. Ze reageert verrast als ik vertel dat dat is omdat ik geen projectleider ben.

Het argument dat ik geen carrière durf te maken, omdat ik niet te verstaan ben als ik in het openbaar spreekt en mijn overtuiging dat je dat moet kunnen om te groeien, verwijst ze met twee zinnetje naar de prullenbak.

“Er markeert niks aan jou stem ik kan je goed horen en je hebt genoeg volume. Ik snap niet waarom je dat van jezelf denkt”.

Met dat ene zinnetje en met haar verwachting dat ik ook een projectleider ben, vaagde ze een groot deel van mijn angst in één klap weg.

Ik heb WEL in huis, wat nodig is. Ik moet het alleen nog durven. Ik zag talloze junior managers stuntelen bij hun eerste presentaties. Nu geeft ik mezelf de ruimte om te stuntelen, op de veilige momenten, die er in het werk zijn, met collega’s onder elkaar. En het gaat steeds beter.

Welk zinnetje was het voor jou, wat maakte dat jij wel durfde?


    Lees meer over: Self Fulfilling Prophecy

    Door naar: Hoe verdeel je de klussen eerlijk?

    Behandel mij zoals ik ben, ik zal zo blijven.Behandel mij alsof ik ben wie ik zou kunnen zijn.En ik word wie ik zou kunnen zijn. 
Vrij naar: Johann van Goethe