Ik schreef laatst een stukje tekst.  Zo’n gedachte die ’s nachts binnen kwam, van dit is iets waar ik wat mee moet:

Hoe mijn vader mijn anorexia verschijnselen de kop indrukte

Hij maakte een foto. Hij legde die naast de foto van de zomer ervoor. Waar ik vrolijk en gebruind op stond.

Hij zei, de meeste mannen vinden twee erwtjes op een plankje niet aantrekkelijk. Zo beschreef hij de nieuwe vorm die ik had. Die zien veel liever een vrouwelijke gezonde meid, waar ze gezellig mee uit eten kunnen. Hij beloofde mij een zonnebank, voor als ik weer wat aangekomen was. Die is er nooit gekomen.

Maar zijn woorden hadden wel effect. Ik hoorde de bezorgdheid in mijn vaders stem, ik wilde mijn vader niet bezorgd. Die twee foto’s naast elkaar lieten me ook duidelijk zien dat ik er op de tweede foto slecht uit zag.

Het is wat ik mijn dochters vertel “je bent het mooiste als je lacht en maakt het niet uit hoe dik of dun je bent”. Vrolijkheid is besmettelijk en mensen zijn graag in gezelschap van vrolijke mensen.

Toen ik de tekst deelde met een collega, was haar reactie:

Het stukje tekst over anorexia is indringend. En mijn gedachten gaan alle kanten op. Beetje onorthodoxe aanpak had je vader, die blijkbaar wel werkte. Wat natuurlijk fijn is. Maar wat is je boodschap precies?

Wat is het doel achter je doel?

Mijn vader deed, in 1977, managementcursussen en daarin werd aangeraden om te kijken naar wat iemand drijft. Waarom doet iemand wat hij doet? Hij stelde vast dat ik niet tevreden was met mijn uiterlijk. Hij wilde mij gezond en liet me zien dat ik  prima was zoals ik was.

Voor mij ging het steeds dunner worden niet alleen over aantrekkelijk zijn. Het ging vooral over controle. Ergens de baas over zijn, al was het maar over wat ik in mijn mond stopte, de vorm van mijn lijf. Als 16-jarige voelde het voor mij alsof iedereen wat over mijn leven had te zeggen behalve ikzelf.

Mijn nieuwe voornemens zijn “Ruimte durven innemen. Vragen wat ik wil en weten wat ik wil. Bewust zijn van mijn invloed en keuzes. Weten dat ik ertoe doe”.

Al ga ik dat ruimte innemen niet letterlijk nemen 😊 Wat drijft jou? Wat zijn jouw goede voornemens? Zullen we het er eens samen over hebben?

Wat drijft jou? Wat zijn jouw goede voornemens? Voor wie ben jij van impact? Zullen we het er eens samen over hebben? Vul dan hieronder je email adres in, voor een gratis werkgelukgesprek


  Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

  Lees hier wat Ben Tiggelaar schrijft over goede voornemens
  Of lees het volgende bericht of vorige bericht

  Niet vergeten, dat als je een ‘nieuwe jou’ maakt, er een heleboel aan de oude jij is die het waard is om te behouden.

Toni Sorenson

  Klik hier voor contact & reacties

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?

  Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden