Mogen we elkaar nog wel aanraken of persoonlijke vragen stellen?

Ik schiet in de kramp. Er lijkt soms dan geen ruimte meer om elkaar te mogen aanraken of persoonlijke vragen te stellen. Zo jammer.

‘Dat vind ik niet leuk’.

Mijn kleindochter is echt het allerschattigste welbespraakte peutertje dat je je maar kunt voorstellen. Ze heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. En ze is gek op knuffelen. Maar niet de hele dag door.

In de bibliotheek komt een even allerschattigst klein jongetje op haar aflopen met een glimlach van oor tot oor, een tuit mondje klaar om haar te zoenen. Mijn kleindochter, duwt hem bozig weg.
Mijn dochter grijpt in: Je hoeft niet te duwen en boos te worden, dan kun je ook gewoon zeggen: “Ik vind het niet leuk”

Het jongetje doet even later nog een poging en nu zegt mijn kleindochter: ‘Ik vind het niet leuk’.
Het jongetje doet een stapje terug en kijk haar nog steeds glimlachend aan. Hij snapt het.

Klein meisje lezend in de bibliotheek

Wat als we elkaar waarderen en ervanuit gaan dat de ander het beste met je voor heeft?

Nu voelt het voor mij soms net of we bepaalde opmerkingen en vragen beter achterwege kunnen laten. Alsof we alle persoonlijke zaken, die ons onderscheiden niet meer mogen opmerken of benoemen.

Wat gebeurt er als we niet zeker weten of een aanraking of opmerking gepast is, we het eerst vragen: ’mag ik?’ ‘Mag ik een schouderklopje geven? Je hebt het zo verdiend’ of ‘Mag ik je even knuffelen? Je ziet eruit alsof je een knuffel kunt gebruiken.’ ‘Is het goed als ik dit voor je doe”. ‘Mag ik je een persoonlijke vraag stellen?’ En je zo een vraag eerlijk beantwoordt  met: ‘Ik heb dat liever (nu) niet.’ Of ‘ik vind het fijn als je dat doet’.

Zou dat helpen?

Mijn idee: Laten we eens kijken hoe we er met elkaar uitkomen? En niet op voorhand te veel regels en beleid gaan maken. Wat denk jij dat nodig is?

Het er eens over hebben? Vul dan hieronder hieronder je email adres in, voor een gratis (werkgeluk)gesprek.


    Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders:

    Werkgeluk is voor iedereen wat anders, zoals positieve emoties, maatschappelijke meerwaarde, vriendschap, zingeving, plezier, nieuwsgierigheid, eigen tijd indelen, prettige sfeer, doelen bereiken, voldoening, purpose, flow, fun & friendschip, oprechte interesse in elkaar hebben, geluk, je gewaardeerd voelen, Bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam, bijzondere ontmoetingen, doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid, mooie gesprekken, goede prestaties benoemen, doen waar je goed in bent, waardering, gezien en gehoord worden