Het begon als een liefdesverhaal…
Je kent ze wel, die beelden van zonovergoten dorpen, lachende gezichten, gezellige maaltijden aan lange tafels. Zo begint de Griekse Netflix-serie Maestro in Blue. Een prachtige façade van warmte en verbondenheid.
Maar onder de oppervlakte, in de hoeken waar het licht niet komt, is er angst, gehoorzaamheid, een collectief zwijgen. Langzaamaan zie je hoe het kwaad in het dorpsleven is geworteld. Angst dwingt tot gehoorzaamheid en wordt een gevaarlijk wapen. Toch zoeken mensen, ondanks alles, hun eigen weg.
De schaduwkant van gehoorzaamheid
Herken je dat uit je eigen opvoeding? Ik leerde gehoorzamen. Niet als een keuze, maar als een overlevingsstrategie. Ik voegde me, paste me aan, slikte mijn emoties in. Vooral: niet te veel ruimte innemen. Niet te veel lawaai maken.
Mijn ouders deden, op hun manier, wat ze dachten dat goed was. Mijn vader gaf geen complimenten, omdat hij wist hoe pijnlijk het was om ze ooit niet meer te krijgen. Hij dacht ons zo te beschermen tegen teleurstelling. Mijn moeder leerde ons gehoorzaam te zijn en vooral geen lawaai te maken. Bang om de buren te ergeren.
De kracht van verandering
Het had tijd nodig voordat ik begreep dat ik niet altijd op mijn hoede hoef te zijn. Dat de wereld niet vergaat als ik zeg wat ik echt denk of voel. Dat ik om geliefd te zijn niet alleen mijn beste kant hoef te laten zien.
Wat daarbij hielp, was dat mijn vader veranderde. Hij had oprecht gedacht dat hij tijd van leven had om eerst een strenge vader te zijn en later, als we volwassen waren, een andere relatie met ons op te bouwen.
Maar het leven besliste anders. Het plotselinge overlijden van mijn tienerzusje in 1989 schudde hem wakker. Hij besloot een ander soort vader te zijn, een ander soort man. Met meer bescheidenheid en meer liefde benaderde hij ons. Hij hielp waar hij maar kon. Hij bouwde en knutselde, leende ons geld, sprak liefdevolle complimenten uit en zoveel meer.
En jij?
Wonderbaarlijk toch, hoe flexibel de menselijke geest is? Hoe we ons kunnen aanpassen zodra we de noodzaak inzien? Onze geschiedenis hoeft niet te bepalen wie we zijn of blijven.
Hoe zit dat bij jou? Wat heeft jouw verleden je geleerd? Koester jij je eigen uniekheid? Houd je van jezelf precies zoals je bent?
Soms is het waardevol om daarover in gesprek te gaan. Wil je ontdekken of dat voor jou ook zo is? Neem gerust contact met me op.
Vul hieronder je email adres in:
Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl

Werkgeluk is voor iedereen wat anders. Wat is het voor jou?
