Wie ben ik?

Vrouw, moeder, oma, dochter, vriendin, collega, de vreemde die je gehaast op straat voorbij loopt.. We zijn allemaal zoveel meer. De ander ziet alleen die vrouw, die moeder, dat rare mens, die vrouw met piekhaar…

60 foto’s voor 60 levensjaren

Voor mij is een gezin hebben belangrijk. Ergens deel van uit te maken. En dat het goed is voor ons allemaal. Twee paar voeten op een haardkleed. Ik heb dat zinnetje ooit gelezen als kind, als de top van geluk. Twee paar voeten zijn misschien niet genoeg voor mij. Ik wilde ook kinderen en een hond. Ik wilde dat mijn dochters trots op me waren omdat ik iemand was en dingen deed, dingen durfde te doen en kon creëren. Ik wilde het ook anders en beter doen dan mijn ouders. Bewijzen dat straf niet nodig was om leuke kinderen te hebben. Ik deed het zeker anders dan mijn ouders. Lang dachten ze dat mijn dochters slechte volwassenen zouden worden. Gelukkig hadden ze het mis. Leuk is dat ze nu ook volmondig kunnen instemmen en blij kunnen zijn met mijn dochters zoals ze zijn.

Maar ik zou zo graag mijn dochters die vervelende scheiding hebben bespaard. Die scheiding paste niet in mijn droom. Het lijkt alsof ik nog steeds niet helemaal vrij ben van de schuldgevoelens daarover. Ik wou dat het anders was geweest. Er was een tijd dat het voelde alsof het nooit meer helemaal goed zou komen.

Verzamel de brokken en begin opnieuw. Zei mijn vader. En dat probeer ik te doen. Ik doe mijn best om mijn dochters te helpen. Ik vind het niet prettig dat ze zich van tijd tot tijd zorgen om mij maken. Al is het fijn dat ze zoveel om mij geven.

Ik denk dat ze het gelukkigst met mij zijn als ik gelukkig ben en als ik ze de ruimte geef om hun eigen weg te zoeken en dat ik een mooi eigen leven heb. Als mooi vooruitzicht voor als ze oud worden. Dat denken ze nu al over hun “haar” en dat het mooi blijft, omdat het mijne nog steeds mooi is. Ik zou graag een goed voorbeeld willen zijn om mooi en gelukkig ouder te worden. Ik denk dat ik ze daar nu het meest mee help. En natuurlijk zal ik er zijn om ze te koesteren, van ze te houden en trots op ze te zijn.

Door naar Hoe gaat dat? of lees meer Wie ben ik?