De verwondering

Al zappend val ik in een documentaire die al even bezig is. Het eerste zinnetje wat ik hoort is, u stelt dat de mens slecht is. U heeft daar zelfs een boek over geschreven met de titel: “Is de mens slecht?”

Ik val in de documentaire met Réginald Moreels, die begin mei 2021 herhaald werd.
En Réginald beaamt dat met ja, hij vind de mens slecht. En ik denk, ach hij snapt er niets van. De mens is niet slecht. Mensen maken soms verkeerde keuzes. Maken denkfouten. De mens is niet slecht.

Maar dan hoor ik de uitleg. Als ik een boek schrijf, verteld Reginald, ga ik uit van hoe ik zelf het leven ervaar. En ik heb toch zelf ook zo een paar tekortkomingen. Ik heb niet iemand verkracht of vermoord, ofzo. Maar ergens heb ik toch nog vooroordelen over iemand. Denk ik nog te extreem over een situatie die ik nog niet genoeg ken. Geef ik kritiek op iemand die ik nog niet echt goed ken. En al schrijvend heb ik ontdekt dat de enige zin van het leven is, is om beter te worden. Waren wij geboren als engeltjes, dan denkt Reginald dat ons leven niet veel zin zou hebben gehad. Het leven is die weg vol hindernissen en hinderlagen die een weg is vol van toppunten van gelukkige maar ook heel ongelukkige momenten, die van het leven geen monotone wandeling maakt. Je kunt niet  gelukkig zijn zonder ooit momenten van ongelukkig zijn te hebben gekend. Wanhoop doet leven. Die tegenstelling maakt dat we deze gevoelens diepgaand kunnen beleven.

Wat Reginald graag zou willen leren is Socratisch denken. Hij stelt dat als je een mening hebt en iemand anders een andere mening, je door beide meningen te verenigen, je kan komen tot ethische conclusies. Hij geeft het voorbeeld van bisschop Muskens, die heeft gesteld dat stelen niet goed is. Maar dat stelen in sommige gevallen te rechtvaardigen is en zelfs wel goed. Bisschop Muskens vind stelen wel goed als dat betekend dat je daardoor je hongerige gezin kan voeden.

Het is voor mij een andere manier dan dat ik zelf naar het leven kijk. Al heb ik wel eens, in al mijn arrogantie tegen iemand gezegd (ik was 18 en zij was 40). “Als je alles al wist, kon je nu wel in je grafkistje gaan liggen”, toen ze mopperde dat ze na al die jaren nog niets van het leven snapte. En uiteraard werd ik op mijn 40ste ook overvallen door dat soort gedachte. Van jee, waar ben ik mee bezig en waar gaat het nu in hemelsnaam allemaal om. Zingeving is voor heel veel mensen moeilijk. En ik denk dat de zingeving die Reginald vond overeenkomt met wat ik leerde bij de Aliveness methode, de beste versie van jezelf worden.

Maar heel eerlijk gezegd valt dat helemaal nog niet mee, ik heb voor mijzelf de zingeving van het leven nog niet bepaald en het is me nog niet helemaal duidelijk wat dan de beste versie van mezelf is. Maar ik vermoed dat de reden is dat ik dat nog niet weet, is omdat ik nog niet in mijn grafkistje lig :-).

En zoals ik zelf al schrijf kun je “nu beginnen” met dat waar je beter in wilt worden. Je hoeft niet te wachten tot je alles tot in de puntje hebt uitgedacht. Met baby stapjes, uitproberen wat voor jou werkt.

Het daar eens over hebben? Vul dan hieronder je email adres in, voor een gratis (werkgeluk)gesprek.


    Wil je liever direct mailen, bellen of appen? Dat kan: 0627249972 of mailme@mailevelien.nl