Hoe gaat dat Coaching?

Je belt me of mailt me. We hebben contact en je laat me weten waar je hulp bij nodig hebt. Als we het eerste gesprek hebben is dat live of misschien wel on-line. Net waar je voor gekozen hebt. We vertellen elkaar wat over onszelf. En als we elkaar Live zien zal ik je thee of koffie aanbieden.

De eerste keer nemen we een vragenlijst door. In deze lijst staan wat algemene vragen die ik graag wil weten, zoals je naam, je leeftijd of je kinderen hebt of wilt. Wat vragen aangaande de coach-vraag, zoals je me in de mail of in het telefoongesprek hebt laten weten. Wat je medische achtergrond is en of ik ergens rekening mee moet houden. En ik zal je vragen of je bereid bent om opdrachten en oefeningen te doen.

Ik leg je uit dat alles wat we bespreken vertrouwelijk is. Is er sprake van een opdrachtgever (betaald bijvoorbeeld je werkgever de coaching) dan zal ik de informatie die ik deel met de opdrachtgever vooraf bespreken met jou.

Ik vertel dat ik door goed te kijken en te luisteren naar wat je raakt en motiveert, vragen ga stellen, op zo een manier dat je zelf de antwoorden vind. We kijken wat het werkelijke doel is en wat je echt wilt bereiken. We gaan dat wat je wilt bereiken positief formuleren. Zodat je nadenkt over dat wat je leuk vind.  Ook kijk ik of er misschien oefeningen en opdrachten zijn die je op weg helpen nog beter te weten wat je wilt en wie je wilt zijn.

Als we goed weten wat je wilt, gaan we kijken wat je situatie nu is. Waar sta je nu ten opzichte van waar je wilt staan? Wat is de realiteit? Welke middelen, vaardigheden, geld, en dergelijken kan de je inzetten om je doel te bereiken? Wie kunnen je helpen?

Als dat duidelijk is gaan we kijken naar mogelijkheden. Vragen als; Welke opties zijn er? Wat kan anders? Wat als al je dromen zijn uitgekomen, hoe zou je leven dan zijn? Hierbij gaat het in eerste instantie niet om de juiste antwoorden te vinden, maar om zoveel mogelijk antwoorden te vinden. Hoe meer antwoorden er zijn, des te groter is de keuze die straks gemaakt kan worden.

De volgende stap is de voor- en nadelen te onderzoeken en vervolgens een concreet stappenplan maken. We kijken nog eens goed naar zaken als wie stel je waarvan op de hoogte. Zijn er mogelijk nog consequenties die we eerder niet zagen. Als het stappenplan af is ga je daar mee aan de slag. Je bepaald dan zelf of je daar nog gesprekken met mij over wilt hebben.

Een stappenplan maken kan in één gesprek klaar zijn, maar afhankelijk van je vraag kunnen er ook 6 a 7 gesprekken nodig zijn. Het ligt er maar net aan wat je doel is.

door naar Tarieven